Nieuwe brug| Pieter Bast, Plattegrond van Amsterdam (detail), 1597 | © Stadsarchief Amsterdam

Wandeling: in de voetsporen van de eerste aandelenhandelaren

In Amsterdam kwam ’s werelds eerste aandelenbeurs tot ontwikkeling. Vanaf maart 1603 werden er in de stad VOC-aandelen verhandeld. Dit gebeurde aanvankelijk vooral op de Nieuwe brug, en vanaf 1611 concentreerde de handel zich in het nieuwe beursgebouw.

De Nieuwe brug is tegenwoordig een drukke verkeersbrug en op de locatie van de beurs van Hendrick de Keyser wordt de laatste hand gelegd aan een nieuw metrostation. Maar op andere plekken in het oude centrum van Amsterdam is veel minder veranderd en kun je je met een beetje verbeeldingskracht zo in de tijd van de eerste aandelenhandelaren wanen. En met behulp van verhalen en oude afbeeldingen kan ook de handel op de Nieuwe brug en in de beurs weer tot leven komen.

Warmoesstraat, Oost-Indisch Huis en beurs van Hendrick de Keyser

Stadswandeling: in de voetsporen van de eerste aandelenhandelaren | Globale route
Globale route wandeling (klik voor groot)

Ik verzorg sinds een aantal jaar stadswandelingen langs locaties in het oude centrum van Amsterdam waar financiële geschiedenis geschreven is. Onder meer de Warmoesstraat, de Nieuwe brug, de Olofskapel en het Oost-Indisch Huis komen aan bod. Losjes gebaseerd op De bakermat van de beurs en met veel aandacht voor mooie anekdotes en persoonlijke verhalen vertel ik over de oprichting van de VOC, de inschrijving op het kapitaal en de handel in aandelen. Ook plaats ik het verhaal van het ontstaan van de beurs in de context van de opkomst van Amsterdam als centrum van handel en financiën aan de vooravond van de Gouden Eeuw: hoe kon de stad binnen korte tijd zo welvarend worden en welke rol speelde de beurs in die ontwikkeling?

  • Duur van de wandeling: circa 1 3/4 uur 
  • Beginpunt: Centraal Station, Warmoesstraat of Beurs van Berlage 
  • Eindpunt: Dam 
  • Maximale groepsgrootte i.v.m. regelgeving Amsterdam: 15 personen 
  • Prijs: vanaf € 200
  • NB: U kunt zich momenteel alleen als groep aanmelden voor de wandeling

Uitbreiding: lezing / joodse buurt en synagoge

Stadswandeling: in de voetsporen van de eerste aandelenhandelaren | Globale route incl joodse buurt
Globale route wandeling inclusief joodse buurt (klik voor groot)

Aanpassing of verlenging van het programma is in overleg mogelijk. De wandeling valt goed te combineren met een lezing over de geschiedenis van de beurs. Ook is het mogelijk de route te verlengen naar de voormalige joodse buurt van Amsterdam. Dit is een interessant uitbreiding, want vanaf het midden van de zeventiende eeuw werden joodse Amsterdammers zeer actief in de beurshandel. In de buurt rond het Waterlooplein of tijdens een bezoek aan de Portugese Synagoge vertel ik over de migratie van joden naar Amsterdam, hun bijdrage aan het economische leven in de Gouden Eeuw en wat hun komst betekende voor de ontwikkeling van de beurs.

Meer informatie?

Neem contact met mij op via het formulier onder aan deze pagina voor meer informatie over een historische stadswandeling.

In het verleden rondgeleide groepen

Sinds 2012 heb ik stadswandelingen verzorgd voor verschillende beleggingsclubs en leesgroepen. Ook heb ik groepen rondgeleid van bedrijven en overheidsinstellingen, waaronder het Ministerie van Economische Zaken, het Ministerie van Financiën, de Autoriteit Financiële Markten, Gemeente Amsterdam, Gerechtshof Amsterdam, Rabobank, Triodos Bank en Wolters Kluwer.