Van de achterflap:
Het is augustus 1602. In het huis van Dirck van Os, in de Nes in Amsterdam, kunnen mensen intekenen op het oprichtingskapitaal van de VOC. Als de inschrijving sluit, zijn er 1143 namen geregistreerd. De eerste aandeelhouders van de VOC zijn een feit. Niet veel later ontstaat in Amsterdam een levendige handel in aandelen.
In De bakermat van de beurs vertelt Lodewijk Petram het fascinerende en tot dusver onbekende verhaal van het ontstaan van de beurshandel. Dicht op de huid van kooplieden, speculanten en fraudeurs brengt hij de zeventiende eeuw tot leven. Hij neemt de lezer mee naar de Dam, de Kalverstraat en de Nieuwe Brug, waar het allemaal begon. Het enerverende karakter, de vuige spelletjes, het verbod op short selling – Petram laat zien dat verrassend veel kenmerken van de huidige aandelenhandel al in zeventiende-eeuws Amsterdam aanwezig waren.
De bakermat van de beurs (Uitgeverij Atlas-Contact) is beschikbaar als paperback en e-book:
Meer over De bakermat van de beurs en de handel in het aandeel VOC
Op mijn (Engelstalige) blog The World’s First Stock Exchange vertel ik in een aantal posts over de beurshandel in zeventiende-eeuws Amsterdam. Aan bod komen onder meer de plekken in de stad waar gehandeld werd, het rendement op het VOC-aandeel, de aandelenemissie van 1602 (’s werelds eerste ‘IPO’) en de oudste aandelenbewijzen.
In Confusión de confusiones vertelt een ervaren aandelenhandelaar aan een koopman en een wijsgeer hoe de aandelenhandel werkt. Hij legt daarbij veel nadruk op de listen en bedriegerijen waar men op de beurs beducht voor moet zijn. Het is een intrigerend boek. Het laat zien dat Amsterdam in de zeventiende eeuw in de ban was van de aandelenhandel en dat de handelaren gebruikmaakten van ingewikkelde transacties. Maar hoe werkte de handel nu echt? En hoe kwam hij kort na de oprichting van de VOC tot ontwikkeling? De bakermat van de beurs vertelt, aan de hand van brieven en andere documenten van handelaren die actief waren op de Amsterdamse beurs, het verhaal van ’s werelds eerste beurshandel en werpt tegelijkertijd een nieuw licht op Joseph de la Vega’s beroemde boek.
Personages
Locaties
Documenten
Recensies van De bakermat van de beurs
Een erg prettig boek, het perfecte kerstcadeau voor iedereen die geïnteresseerd is in financiële historie. (…) De bakermat van de beurs van Lodewijk Petram schetst de historie buitengewoon helder, maar bovenal menselijk. (…) De gepruikte figuren die we kennen van Rembrandts doeken veranderen in handelaren van vlees en bloed, soms eigenwijs, soms edelmoedig, vaak hebzuchtig en heel soms ronduit corrupt.
Management Team (MT.nl)
11 november 2011Interessant én leuk […] Een goede belegging voor uw bibliotheek.
Quote
Jaargang 2012, nummer 1Aan de hand van brieven en archieven brengt Petram de verhalen en de mensen achter de eerste beurstransacties tot leven.
De Telegraaf
23 december 2011Petram heeft van zijn historische studie geen droge opsomming van feiten gemaakt. (…) Het zijn haast universele verhalen over hebzucht, risico, rijkdom, voor- en tegenspoed. Wat het boek erg actueel maakt, is dat Petram overtuigend aantoont dat beurshandel haast onvermijdelijk verbonden is met uitwassen.
De Standaard
2 december 2011Buitengewoon goed geslaagd. Op een levendige manier, met veel verhalen over weifelende, bedriegende, klagende of resolute aandelenhandelaren, laat Petram zien hoe de oprichting van de VOC in 1602 in Amsterdam al gauw leidde tot een levendige handel in aandelen en derivaten.