Van de achterflap:
Geen stad in Nederland is door de eeuwen heen zo vaak afgebeeld als Amsterdam. Op de talloze prenten, schilderijen en foto’s komen bijna altijd ook personen voor, veelal ‘gewone’ mensen, die er woonden of werkten. Nieuwsgierig geworden door de arme Duitse migranten uit hun eigen families, die in de negentiende eeuw in de Jordaan woonden, vertellen Jelle van Lottum en Lodewijk Petram in In de schaduw van de stad de verhalen van Amsterdammers die in de afgelopen vier eeuwen in de marge van de geschiedenis leefden.
Steeds vertrekkend vanuit een Amsterdams stadsgezicht gaan Van Lottum en Petram op zoek naar de geschiedenissen achter de afgebeelde plek. Zoals het verhaal van Dirkje Andries, die haar halve leven opgesloten in een werkhuis doorbracht, of dat van werfarbeider Wouter van den Berg. Het bestaan in de hoofdstad kwam voor velen neer op proberen te overleven. Tegelijkertijd biedt de stad haar inwoners al eeuwenlang kansen. Deze met verve opgetekende levensverhalen, rijkelijk aangevuld met beeld- en archiefmateriaal, tonen een onderbelichte kant van de geschiedenis. Het zijn deze gewone mensen die Amsterdam hebben gemaakt tot de stad die ze nu is.
In de schaduw van de stad (Uitgeverij Ambo|Anthos) is beschikbaar als paperback:
Recensies van In de schaduw van de stad
Boeiende en levendige verhalen over wat je ‘de achterkant van de geschiedenis’ zou kunnen noemen.
Historisch Nieuwsblad
Het levert een schat aan mooie, vaak aangrijpende verhalen op. De auteurs maken op inventieve wijze gebruik van het beperkte bronnenmateriaal.
Ons Amsterdam – Erik Spaans
25 augustus 2023Indringende verhalen die heel goed [laten] zien hoe de geschiedenis zich ontwikkelt.
Luister de hele recensie (vanaf ca. 5:00).