Artikel ‘Windhandel in slaven’ in Historisch Nieuwsblad

Ik schreef voor Historisch Nieuwsblad aflevering 2023-3 een stuk over de speculatiewoede in aandelen van de South Sea Company in 1720. Hieruit ontstond een internationale bubbel die na een paar maanden alweer in elkaar klapte. De aanleiding voor dit stuk was het grote koersverlies van cryptomunten in 2022. Naast de enorme prijsschommelingen zijn er meer overeenkomsten tussen crypto en de South Sea Company. Zoals koning George I als boegbeeld bijdroeg aan de geloofwaardigheid van de Britse onderneming, vervullen ‘crypto-influencers’ die hun volgers aanmoedigen om te investeren nu een soortgelijke rol.

Lees het volledige artikel.

Burgers verpatsen hun sieraden om aandelen te kopen. Een illustratie van de gekte rond de South Sea Bubble in ‘Chance Alley’. Door Edward Matthew Ward, negentiende eeuw.
Burgers verpatsen hun sieraden om aandelen te kopen. Een illustratie van de gekte rond de South Sea Bubble in ‘Chance Alley’. Door Edward Matthew Ward, negentiende eeuw.