Logo's RTL Z en Telegraaf

Coronacrash en economische recessie wekken interesse in financiële geschiedenis

De coronapandemie deed in maart 2020 de beurskoersen kelderen en zorgt voor uiterst sombere economische vooruitzichten. Verschillende media hebben mij gevraagd naar een historisch perspectief bij deze gebeurtenissen.

Kort geheugen voor financiële crises

De Telegraaf vroeg mij of ik kon verklaren waarom nagenoeg alle beursexperts verrast zijn door de koersval na de COVID-19-uitbraak. Ik vertelde dat de geschiedenis leert dat de herinnering aan financiële crises heel snel vervaagt — dit is bijvoorbeeld iets wat ik met mijn boek De vergeten bankencrisis laat zien. De gevolgen van de uitbraken van SARS en het vogelgriepvirus H5N1 waren alweer vergeten toen het nieuwe coronavirus zich aandiende.

Leren van de jaren dertig

RTL Z wilde weten wat de wereld met het oog op een (waarschijnlijk zware) economische recessie kan leren van de crisis van de jaren dertig van de twintigste eeuw. Volgens mij is veruit de belangrijkste les dat landen moeten samenwerken. In de jaren dertig probeerden overheden hun nationale economieën te beschermen door hoge tariefmuren op te werpen. Dit had desastreuze gevolgen, vooral voor kleine landen met open economieën, zoals Nederland. De gecoördineerde ingrepen van de Europese Unie, het IMF en andere internationale instellingen stemt hoopvol in vergelijking met de jaren dertig.