Planet money | logo

Interview Planet Money

Ik ben geïnterviewd door het populaire Amerikaanse radioprogramma Planet Money voor een aflevering over short selling: het verkopen van aandelen die je niet zelf bezit. Ik heb verteld over Isaac le Maire — waarschijnlijk ’s werelds eerste short seller.

Le Maire was een steenrijke, vanuit de zuidelijke Nederlanden naar Amsterdam gevluchte koopman die in 1602 tot de oprichters van de VOC behoorde. Een paar jaar later kreeg hij ruzie met zijn collega’s en werd hij uit de compagnie gezet. Le Maire was hier zeer verbolgen over en stelde zijn verdere leven in het teken van het dwarszitten van de VOC. Een van de manieren waarop hij dat deed, was door op grote schaal short te gaan in aandelen VOC om zo te proberen de koers van het aandeel naar beneden te krijgen. Zijn opzet leek te slagen: de koers zakte inderdaad. Maar het kwam uit dat hij erachter zat en dat hij kwade bedoelingen had. Daarop stelde de VOC alles in het werk om een verbod op short selling uitgevaardigd te krijgen en dat lukte: op 28 februari 1610 kondigden de Staten-Generaal een ban op ‘verkopen in blanco’ af. Hiermee was de eerste Nederlandse regelgeving op het gebied van de aandelenhandel een feit.

Klik hier om de aflevering te beluisteren.