Avrotros Nieuwsshow | logo

Te gast in de Nieuwsshow op Radio 1

Ik was op 1 oktober te gast in de Nieuwsshow van Avrotros op Radio 1. Het gesprek ging over de problemen bij Deutsche Bank. Staan we aan de vooravond van een nieuwe bankencrisis? En wat zegt de commotie rondom het nieuws over deze bank over de stabiliteit van het financiële systeem?

Ik vertelde dat het goed is dat sinds de laatste crisis de kapitaalseisen voor banken zijn verhoogd, maar dat de situatie bij Deutsche Bank en de geschiedenis van Nederlands eerste bankencrisis aantonen dat we niet moeten verwachten dat deze maatregel een garantie voor rust en stabiliteit in de financiële sector biedt. Zolang het financiële systeem niet fundamenteel anders ingericht wordt, zullen we telkens weer geconfronteerd blijven met onrust over de situatie bij de banken, die zomaar kan uitmonden in een nieuwe crisis. Ooit zal het anders worden, verwacht ik, als de menselijke onvoorspelbaarheid uit het systeem verdwijnt.

Luister het fragment hier terug.