Reinier Zeeman | Gezicht op het IJ met 's Lands Zeemagazijn (detail) | Het Scheepvaartmuseum

Artikel ‘Hoe de Republiek een echte oorlogsvloot kreeg’ in Historisch Nieuwsblad

Voor aflevering 2020-12 van Historisch Nieuwsblad schreef ik een artikel over de vloot van de Republiek na de Vrede van Münster (1648). Terwijl er werd bezuinigd op de admiraliteiten dook er een nieuwe vijand op met een moderne oorlogsvloot: Engeland. Er moest iets gebeuren om het gat te dichten. ’s Lands Zeemagazijn, het pakhuis van de admiraliteit van Amsterdam waarin tegenwoordig Het Scheepvaartmuseum is gevestigd, staat symbool voor de nieuwe politiek, waarin het machtige Amsterdam de boventoon voerde. Lees het artikel op de site van Historisch Nieuwsblad.

Reinier Zeeman, Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn (1664), Het Scheepvaartmuseum
Reinier Zeeman, Gezicht op het IJ met ’s Lands Zeemagazijn (1664), Het Scheepvaartmuseum