Buste van Nefertiti

Artikel ‘De strijd om Nefertiti’ in Historisch Nieuwsblad

Aflevering 2021-3 van Historisch Nieuwsblad bevat een dossier over roofkunst. Ik schreef hiervoor een artikel over de wereldberoemde buste van de Egyptische koningin Nefertiti, die in 1912 door een Duitse archeologische expeditie werd gevonden bij opgravingen in Amarna en zich sindsdien in Berlijn bevindt.

In het stuk vertel ik over de toedracht bij de verdeling van de vondsten van de expeditie van Ludwig Borchardt, waarbij een inspecteur van de Egyptische Antiquities Service de buste aan de Duitsers liet; hoe Nefertiti in de jaren dertig bijna naar Egypte was teruggekeerd, maar Adolf Hitler daar persoonlijk een stokje voor stak; en hoe ook recente pogingen van de Egyptische regering om het borstbeeld terug te krijgen niets hebben opgeleverd.

Lees het hele artikel op de site van Historisch Nieuwsblad.

Cover Historisch Nieuwblad 2021-3 met buste van Nefertiti
Cover Historisch Nieuwblad 2021-3 met buste van Nefertiti